Der er fyldt godt op i salen hos CSV Kolding. Anledningen er, at Hjernerystelsesforeningen har arrangeret foredrag med CSV’s hørekonsulent Laura Velander og neuropsykolog Dorte Jacobsen.

Emnet er energiforvaltning, da de fleste med senfølger efter hjernerystelse oplever, at de hurtigt udtrættes og ikke kan det samme som før skaden.

En af dem, der er mødt op, er 24-årige Caroline. For fire år siden fik hun en hjernerystelse, der betød, at hun måtte opgive den akademiske uddannelse, hun var i gang med.

For hende var foredraget en anledning til at få forklaret noget af det, hun dagligt mærker på sin krop.

- Når neuropsykologen fortæller, hvad det er, der sker inde i hjernen, så giver det, jeg oplever i min dagligdag bedre mening for mig. Nogen gange kan man godt tænke, at det bare er noget pjat, og jeg skal også tage mig sammen, så er det rart at få at vide, at der sker noget biologisk inde i mig, som forklarer min træthed, siger Caroline.

- I starten efter min skade havde jeg slet ingen strategier. Jeg var bare frustreret og ked af det. Det har været en lang proces og i dag er faktisk første gang, jeg sidder til et foredrag, fortæller hun.

For halvandet år siden tog Caroline et aktivt valg i forhold til sin hjernerystelse. Fremadrettet skulle det handle om søvn, kost, hvile og gåture. Det betyder en masse fravalg og et stramt dagligt skema med faste aktiviteter og hvileperioder eller gåture efter hver aktivitet. Især det sidste halve år har det betydet, at hun har fået mere overskud til flere aktiviteter.

- Jeg har også for første gang været i biografen efter skaden. Det er helt sikkert et udtryk for en aktiv styring af min energi. Det er fremgang, og det er dejligt, at man kan bygge flere ting ind i sit liv, siger Caroline.

Skema hjælper til at skabe daglig struktur
Carolines historie minder meget om dem CSV’s hørekonsulent Laura Velander i øvrigt hører i sit daglige arbejde med borgere med langvarige følgevirkninger efter hjernerystelse. Den tilgang, der endelig har skabt en positiv forandring for Caroline, passer også som fod i hose på det, der er hovedbudskabet i hørekonsulentens foredrag.

- Energiforvaltning er afgørende, fordi det er vejen til at få en stabil hverdag. Det handler om, at man langsomt vænner hjernen til flere aktiviteter, at man udfordrer den tilpas, siger Laura Velander.

Til det formål præsenterer hun deltagerne for et skema, hvor man dag for dag skriver sine aktiviteter ind. Ingen aktivitet er afsluttet, før man også har givet sig selv lov til et hvil.

- Hvis man går i et energiforvaltningsforløb hos CSV, vil man i starten gribe det meget struktureret an. Hvad skal der foregå om formiddagen, hvad skal der ske om eftermiddagen, og hvad skal der ske om aftenen? Undervejs kan vi løsne lidt op, men det er en god idé, at det er ret striks fra begyndelsen, så man får nogle gode vaner på plads, siger Laura Velander.

Støtte og viden gennem Hjernerystelsesforeningen
Det er Hjernerystelsesforeningen, der har taget initiativ til foredraget. Lokal primus motor er Anne Munch, der selv døjer med følgevirkninger efter hjernerystelse og har været tilknyttet CSV Kolding.

- Jeg har selv haft glæde af de ting, jeg har lært hos Laura og Dorte. Den viden er vigtig at få delt med så mange som mulig. Derudover skal folk også vide, at der findes en forening, hvor vi både har en masse viden og lokale støttegrupper, siger Anne Munch.

Torsdag d. 21. november, kl. 17.00 – 18.00 er der et nyt foredrag ved CSV Kolding, der har fokus på senfølger efter hjernerystelse. Foredraget er målrettet pårørende, men alle er velkomne.  Det er gratis at deltage i foredraget.

Tilmelding på mail til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Adressen er: Skovvejen 1B, 6000 Kolding.